ABANT GÖLÜ

Bolu ili sınırları içinde yer alan Abant Gölü, kente yaklaşık 30 km. uzaklıktadır. Abant dağları üzerinde arazi kaymaları ile oluşan bu set gölüne E-5 karayolundan ayrılan 20 km'lik asfalt bir yolla ulaşılır. Deniz seviyesinden 1328 metre yüksekte yer alan göl, 1.28 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. En derin yeri 17 metreyi bulan gölün uzunluğu 900 metre civarındadır. Çevresindeki küçük akarsularla beslenen gölün seviyesi, yeraltı sularının zengin olduğu Mart Nisan döneminde 25-30 cm. kadar yükselir. Bu küçük akarsulardan en önemlisi Beşpoyraz deresidir. Abant Gölü sularını kuzeydoğu ucundan boşaltır ve bu su çevredeki ormanlardan gelen sularla birleşerek, Filyos Çayı'nın kollarından biri olan Bolu Suyu'nu oluşturur. Gölün çevresi çam, göknar ve kayın ağaçları ile çevrilidir. Yabani meyve ağaçları ve çiçekler, çeşitli mantarlar ve gölün yüzeyini kaplayan nilüferler ile oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir.
Gölün çevresi yaklaşık 7 km

GİDİŞ
Ankara-İstanbul D-100 Kara yolunun ve TEM otoyolunun 203. km'sinden ayrılan 22 km'lik yol ile ulaşılmaktadır. Bolu’ya 34 km, Ankara’ya 225 km, İstanbul'a 258 km uzaklıktadır. Abant Gölü'ne Bolu merkezden ulaşım her iki saatte bir şehir merkezinden kalkan özel halk otobüsleriyle sağlanmaktadır.

* Giriş ücretlidir
Hemen girişteki Tabiat Parkı Tanıtım Merkezini gezebilirsiniz. (İçeriye mini bir müze yapmışlar)
Tanıtım merkezinden parkla ilgili bilgi ve broşür de alabilirsiniz.

TESİS ve KONAKLAMA
Göl çevresinde  konaklama tesisleri, bungalov tipi konaklama üniteleri, kamp ve piknik alanları ile lokantalar da mevcuttur. Ayrıca 22 km'lik Abant yolu üzerinde pansiyonlar, bulunmaktadır.
* Piknik alanları ücretsiz
*Kamp alanı ise özel sektöre kiralanmış ücretli
*Gece konaklayacaksanız şayet mutlaka odun ihtiyacınızı gündüzden hazırlayın
*Bolca içme suyu çeşmesi, tuvalet vb. var. Haftasonları kalabalık oluyor,

ALIŞ-VERİŞ
Park içinde bulunan satış reyonlarında ise bölgede üretilen yöresel yiyecek ve hediyelik eşyalar satılmaktadır. 22 km'lik Abant yolu üzerinde alabalık lokantaları ile sucuk ekmek satış yerleri bulunmaktadır

Önemli:Siz yine de tedbirli olun. Yiyecek ve içeceklerinizi Bolu şehir merkezinde veya D 100 karayolu abant yol ayrımında yer alan yerleşim yerlerindeki büyük alışveriş merkezlerinden ihtiyaçlarınızı karşılayın. İçeride hem fiyatlar pahalı her aradığınızı da bulamayabilirsiniz Her adım attığımız şey çok pahalı olabilir. 

AKTİVİTE

Çevresi 7 km olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip olan Abant Gölü'nde yapılabilecek aktiviteler Abant Tabiat Parkı girişinde ücretsiz ziyaretçi tanıtım merkezi ve doğa müzesi ziyareti, göl çevresinde piknik, kamp, sportif olta balıkçılığı, doğa yürüyüşü, bisikletle, faytonla, atla gezinti, Çepni Yaylası'nda yamaç paraşütü olarak sıralanabilir. 
Bisikleti kiralayıp göl çevresinde gezintiye çıkabilirsiniz. Yolları düzenledikleri için keyifle dolaşabiliyorsunuz, 



Gölün çevresine yayılmış 4 farklı piknik alanında da harika kamelyalar, mangal yakma şömineleri, çocuk oyun alanı, çeşmeler ve tuvalet bulunuyor

Bolu Abant Kamp Alanı Çadır ve Karavan Fiyatları :
Günlük çadır kurma fiyatı: 30 TL (3 kişiye kadar)
3 kişiyi geçerse günlük çadır kurma fiyatı: 60 TL
Kendi karavanın olursa günlük: 40 TL
Kamp alanına ait günlük mini karavan kiralama: 100 TL
tabi fiyatlar değişmez ise

Bolu Abant Kamp Alanı İmkanları :
Kamp alanının içerisinde elektrik, duş ve tuvalet imkanı bulunuyor.
Akşamları varillerin içinde sabaha kadar ateş yakılabiliyor.
Kamp alanının etrafı çitle çevrili olduğu için, gayet güvenli. Yani yabani hayvan giremez.





ABANT EFSANESİ

Bir zamanlar Abant Gölü ’nün olduğu yerdeki kilisede görevli papazlar kutsal öküzleri ile birlikte yaşarlarmış. Bu güçlü öküz büyük bir alana yayılan tarlayı hiç zorlanmadan sürer ve burada yaşayan köylüleri beslermiş. Köy halkı öküzün üzerine titrer ve geçimlerini sağlayan öküz ve papazlara büyük minnet duyarlarmış. Kutsal sayılan öküzün boyunluğu ve sabanı sihirli olduğuna inanılan bir çeşit altındanmış . Öküzün bunlar nedeniyle daha güçlü olduğuna ve tarladaki mahsulün daha fazla ve doyurucu olduğuna inanılırmış.Uzun yıllar papazlar kutsal öküzle tarlayı biçmiş, ürünleri yöre halkı büyük bir keyifle tüketmiş. Ancak bir gün kutsal öküz tarlayı biçerken yere yığılmış. Papazlar çare olamamış öküzün derdine. Kısa süre sonra öküz ölmüş. Papazlar ve köylüler büyük bir üzüntüye kapılmışlar. Sonra da büyük bir paniğe…Çünkü papazlar öküz olmadan tarlayı sürememişler. Zamanla tarlayı otlar kaplamış, bakımsız bir hal almaya başlamış. Başka bir yiyecek üretme ihtimali olmayan halk arasında da açlık ve kıtlık baş göstermiş.Bu sırada kilise de hala bir miktar tahıl, sebze ve meyve olduğunu duyan halk açlığın da etkisiyle toplanarak kiliseye saldırmış. İşte tam o sırada tarlanın bulunduğu yerde büyük bir gürültü ve toz dumanı ile birlikte kocaman bir delik açılmış. Deliğin içinden de etrafa ateş püskürmeye başlamış. Halk hem şaşkın, hem korkmuş bir şekilde hızla kaçmaya başlamış.Bu akıl almaz olayı gören papazlar bu işin ilahi bir işaret olduğunu düşünmüşler. Bütün gün bu işareti nasıl değerlendireceklerine karar verememişler. İçlerinden biri kutsal öküzün sihirli saban ve boyunluğunun bu işin sırrını çözebileceğini söylemişler. Akşam hava karardıktan sonra tüm papazlar toplanıp ilahiler eşliğinde tarlaya gitmişler. Papazlardan biri heybesinden altın saban ve boyunluğu çıkarmış ve ateş püsküren toprağın içine doğru fırlatmış. İşte tam bu anda gökyüzü birden aydınlanmış, güneş tepede belirmiş, etrafı yabani havyan sesleri ve mis gibi çiçek kokuları doldurmuş. ve delikten ateş yerine su fışkırmaya başlamış. İşte içi balıklarla dolu etrafı verimli topraklar ile çevrili Abant Gölü ’de böyle oluşmuş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Tendürek Geçidi

İZMİR SELÇUK İSA BEY ULU CAMİİ

UZUNGÖL